lauantai 10. tammikuuta 2015

Kauniita unia


Joskus nuorimmaiseni on ihastellut markkinoilla unisieppareita. 
Värit eivät kuitenkaan oikein koskaan olleet tarkkamakuiselle lapselleni mieleen, 
joten päätin, että tehdään itse. 
Netistä löytyy monenlaisia ohjeita, ja toteutin tätä ohjetta mukaellen oman versioni. 
Googlettamalla dreamcatcher löytyy jos jonkinmoista kuvaa ja ohjevideota. 
Lanka, helmet ja höyhenet sekä simpukankuoret olivat omista varastoista, mutta metallirenkaan ostin ihan tätä tarkoitusta varten.

Wikipedia kertoo unisiepparista seuraavaa:

''Unisieppari on pajurenkaasta, lankaverkosta ja höyhenistä tehty Pohjois-Amerikan intiaanien taikakalu, joita myydään matkamuistoiksi ja koriste-esineiksi. Se on alun perin ojibwa-intiaanien perinnettä, mutta 1960-luvun kansalaisuusliike nosti unisiepparin yleisen intiaanikulttuurin tunnukseksi. Nykyisin myös new age -ryhmät valmistavat ja myyvät unisieppareita. Unisiepparin alkuperäinen tarkoitus on suodattaa pahat unet ja ajatukset päästäen lävitseen hyvät unet ja ajatukset, mutta nykyisin se on usein koriste-esine.
Ojibwa-taruston mukaan hämähäkki-isoäiti (maailmanluoja) kutoi unisiepparin karkottamaan ihmiskunnan pahat unet. Pahat unet tarttuvat siepparin verkkoon ja valuvat höyheniä pitkin Äiti Maahan. Toisen tarinan mukaan pahat unet nousevat aamukasteen mukana tähtiin, josta ne eivät koskaan palaa. Unisieppari ripustetaan sängyn yläpuolelle ja sen väitetään karkottavan pahat unet, mutta houkuttelevan luokseen hyviä unia.
Pajurenkaasta tehty unisieppari haurastuu ja hajoaa ajan myötä, ja se kuuluu asiaan, sillä myös lapsuus päättyy aikanaan. Jotkut suomalaiset ihmiset uskovat,että ensin pahat unet menevät sulkia pitkin renkaaseen josta se valuu verkkoon ja loppulta keskiosaan jossa ne muuttuvat hyviksi uniksi.''

Hyviä unia kaikille!

4 kommenttia:

 1. Tulipa kaunis! Mulla on monta vuotta ollu listalla tehä itte...toinen veljeni joskus muinoin tais jopa tilata multa itelleen unisiepparin, mutten oo saanu aikaseks...vielä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi nopea tehdä. Minulla kului oikaa varmasti enemmän siihen, että haahuilin netissä etsimässä 'täydellistä' ohjetta, kun varsinaiseen toteutukseen. Ja kuten kuvasta huomaa, oikaisin vähän ohjeessakin. Mutta kelpaa.

   Poista
 2. Ihana tuli! Mullakin on oma unisieppari, tosin ostettu sellainen. Olisi kyllä hauskaa tehdä itse. Voisi pistää oikein unisieppari talkoot kavereiden kanssa pystyyn. Näihin on helppoa käyttää kaikki jämä langat/helmet/pitsit ym tilpehöörit!

  VastaaPoista